Her har vi samlet en del ord som brukes på siden. Trykk på hvert spørsmål og les hva det betyr.

Hva er sex?
Sex er å kose med tissen til hverandre. Sex er noe som voksne gjør når de er glade i hverandre. Hvis en voksen koser med tissen til et barn, eller et barn må kose med tissen til en voksen så er dette ulovlig. Hvis barn opplever dette, er det viktig at de sier i fra til en voksen som de stoler på. Les mer om seksuelle overgrep HER.
Hva er vold?
Vold er når noen er stygge med noen andre. Det kan være at de slår, sparker, lugger, biter, klyper eller andre ting som gjør at noen får vondt eller blåmerker. Vold kan også være kjefting, at noen truer med bank eller andre ting som gjør at barn får vondt inni seg.
Hva er et vitne?
Et vitne er noen som ser eller hører at noe skjer. Det kan være at du ser på en fotballkamp. Da er du vitne til en fotballkamp. Det kan også være at man ser eller hører at noen slår hverandre. Da er man vitne til vold.
Hva betyr psykisk?
Psykisk er noe som skjer inni kroppen. Det kan være en følelse som for eksempel å være glad, redd, og trist. Å være fysisk med noen betyr at man rører dem på kroppen. Psykisk er altså noe som skjer inni deg. Som at hvis noen sier noe dumt til deg som du blir lei deg for, eller du blir redd, så er det en psykisk reaksjon.
Hvorfor blir man redd?
Kroppen er laget sånn at det å kunne bli redd er helt normalt. For eksempel hvis et barn sykler for fort og blir redd så er det kroppen som forteller at man må bremse. Men man kan også bli redd når man opplever at voksne er stygge mot barn eller noen andre man er glad i. Det er kroppen som forteller at den vil at de voksne skal slutte med dette. Derfor er det viktig å si i fra sånn at man slipper å være redd. Å si i fra er det samme som å bremse på sykkelen når det går for fort.
Hva er en trussel?
En trussel er når noen sier at du må gjøre noe ellers så kommer de til å være stygge mot deg eller andre du er glad i.
Er det lov til å slå barn?
Nei! I Norge er det ikke lov til å slå barn. Dette gjelder også foreldre. Det er heller ikke lov å bite, klype eller lugge eller gjøre andre ting som gjør vondt på kroppen. Dette kalles vold og er ulovlig.
Hvem skal jeg snakke med hvis noen jeg kjenner blir slått hjemme?
Det er mange du kan snakke med. Les mer HER.