Fysisk vold er når noen slårsparker, lugger, klyper eller biter, enten for å straffe eller skadeDet kan være at en vokseneldre søsken eller andre: 

  • Gir pryl, for eksempel slår med hånden eller gir juling 
  • Slår med belte 
  • Gir ris på rumpe 
  • Klyper hardt i armen 
  • Denger i veggen 
  • Dytter/skubber for eksempel ned trappen 
  • Straffer deg med å brenne, for eksempel ved å putte røyken (sigarett) på deg.  
  • Kveler, forgifter eller forsøker å drepe. 

Dette kan enten gjøre vondt på kroppen, man kan få blåmerker, sår, skader eller bli syk. I Norge er det ikke lov at voksne gjør sånn mot barn. Mammaer og pappaer har heller ikke lov til dette selv om barna har gjort noe de voksne ikke liker. 

Hvis dette skjer med deg, eller du vet at det skjer med noen du kjenner, må du si ifra om det til en voksne du stoler på.  

Vold på skolen

De som du går med på fritidsaktiviteter eller skolen med har heller ikke lov å gjøre detteHvis du blir slått, skubbet, sparket, eller lugget, for eksempel når du leker, på vei til og fra skolen, i ballbingen, bak en vegg eller etter skoletid, er det viktig å si ifraNoen ganger kan det være skummelt å si ifra når dette skjer for man er redd for at man skal bli mobbet, miste venner, eller få mer juling hvis man sier ifra. Andre som har sagt ifra har fått det bedre etterpå 

Hvor går grensen?
Når du er barn kan ofte lek og sport bli litt voldsomt. Men det er ikke alt som er vold. Hvis man tenker seg om kan man kjenne om man får en vond følelse i magen og at det ikke føles rett. Ingen skal true med slag, spark eller andre vonde ting, straffe andre ved å slå eller gjøre andre ting som er vondt.
Vold i hjemmet
Mange barn opplever at mamma eller pappa ikke alltid er snille og at de kan slå, sparke eller gjøre andre ting som gjør vondt. Noen barn ser og hører at mamma eller pappa slår hverandre, noe som er veldig skummelt for barn. Barn kan også oppleve at de selv blir slått eller sparket av sine foreldre. Det er ikke lov å straffe noen med vold hjemme. Som å stenge barn inne eller ute, slå, klype og andre ting som gjør vondt på kroppen. Si i fra til en voksen hvis du ser sånne ting eller selv opplever det.
Er det lov at mamma eller pappa slår?
Nei. Det er ikke lov å slå barna sine i Norge. Verken mor, far eller andre voksne har lov til å straffe barn og unge med slag eller annet som gjør vondt. Å slå er ulovlig i Norge, og alle som enten ser at det skjer eller selv opplever det må be om hjelp, sånn at det ikke skjer igjen.